Особливості лабораторно-діагностичних показників у хворих різних вікових груп з гострим коронарним синдромом з елевацією сегмента ST

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

O. M. Parkhomenko
Ya. M. Lutay
D. O. Bilyi
O. I. Irkin
A. O. Stepura
S. P. Kushnir
O. A. Skarzhevskyi

Анотація

Мета роботи – виявити особливості лабораторно-діагностичних показників у хворих різних вікових груп з гострим коронарним синдромом з елевацією сегмента ST.
Матеріали і методи. Проаналізовано дані 835 хворих, які були госпіталізовані у відділення в період із січня 2000  р. до грудня 2015  р. з діагнозом гострого коронарного синдрому з елевацією сегмента ST. Залежно від віку хворих розподілили на дві групи: 1-ша група (n=189) – пацієнти віком менше 45 років, 2-га група (n=646) – пацієнти віком 45 років і старші.
Результати та обговорення. У хворих молодого віку рівні гемоглобіну та тромбоцитів були значно вищими протягом усього періоду спостереження. Вихідні показники АЛТ та АСТ у хворих молодого віку були статистично значуще вищими у 1-шу добу (p<0,001 та p<0,01 відповідно) та не відрізнялися в подальшому. Рівні глюкози у хворих віком менше 45 років у 1-шу добу були статистично значуще нижчі, ніж у хворих старшої групи (p<0,05). Рівень фібриногену у хворих віком менше 45 років був вищим (p=0,048). Рівні загального холестерину, холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ХС ЛПНЩ) у хворих 1-ї групи були статистично значуще нижчими як у 1-шу добу (p<0,05), так і на 7-му добу (p<0,001). Вихідні рівні холестерину ліпопротеїнів дуже низької щільності та тригліцеридів були вищими у хворих молодого віку (p<0,05). Незважаючи на нижчі значення ХС ЛПНЩ ((3,47±0,12) та (3,83±0,08) ммоль/л; p<0,05), вірогідну сімейну гіперхолестеринемію статистично значуще частіше реєстрували в групі хворих віком менше 45 років (відповідно у 7,34 та 1,32 %; p<0,05).
Висновки. Найбільш значущими чинниками ризику розвитку інфаркту міокарда в молодому віці є дисліпідемія і підвищення рівня тригліцеридів навіть у разі відсутності гіперхолестеринемії. У пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда в молодому віці, статистично значуще частіше відзначали вірогідну сімейну гіперхолестеринемію. Розвиток інфаркту міокарда в молодому віці частіше супроводжується підвищенням рівнів фібриногену, гемоглобіну та тромбоцитів, що може мати протромбогенний ефект.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Ключові слова:

гострий коронарний синдром, гострий інфаркт міокарда, сімейна гіперхолестеринемія, дисліпідемія, молодий вік, фактори ризику, маркери запалення

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>